City feel in the countryside when Nya Hovås meets Amsterdam

Published 2019-07-05

It started as a vision about a Linnégatan in the countryside. Now, the small-scale, mixed-use-city Nya Hovås is coming to life, and Semrén & Månsson’s latest contribution is finished and occupied. Yesterday, our architects and engineers were on site to meet the residents at a welcoming event, arranged by Skanska Nya Hem.

- Luckily, there were only happy faces, says Fredrik Östling, building engineer at Semrén & Månsson, who visited the event together with colleague and architect Kajsa Frostne. 

They have both worked in the project’s different stages ever since Semrén & Månsson won the parallel contract for Skanska in 2015. The location is ideal, with proximity to the city, nature, sea and excellent public transportation. The characteristic design, inspired by neighbourhoods in Amsterdam and Copenhagen, was the inspiration from the very beginning. 

- We have worked with solid and honest material such as site built brickwork, sheet metal, and wood, and have tried to create a coherent variation with a villa-feel. Our own interpretation of the district’s vision of diversity in the urban areas, says Fredrik Östling.

Variation and diversity is also a fitting description of the 85 apartments in the neighbourhood. Ranging from small studios to generous maisonettes, most of which have a balcony or terrace in two directions. With flexible floor plans, there is leeway for future changes. Conservatory-apartments on the ground floor can, for example, be turned in to commerce spaces if necessary.

- It was thrilling to hear about the residents' experience of what we have designed. For example, many described the apartments as light and well-planned, not to mention the small lofts where we’ve made an effort to create a feeling of space. Since the project is Nordic Swan Eco-labelled we have also worked a lot with daylight, says Kajsa Frostne. 

This is not Semrén & Månsson’s first project in Nya Hovås. The firm was part of initiating the area and partook in developing the zoning plan. Spektrum, a commission for Next Step, has with its gold-glittering facade and schoolyard on the roof become a signature for the new district, receiving lots of attention.