Filmhuset facklan

The authentic wooden buildings around Stortorget in Kungsbacka were supplemented in 1964 with a modern, yellow brick building with large glass panels – the Domus department store. When Domus moved in the 1980s, the building was renovated and extended so that the Post Office could move in. The building was plastered, and the expanses of glass facing the square were reduced. The Post Office has now moved as well, and we are filling the premises with a cinema and a café.

The building has now been given a more urban look which fits in with its location at the square. The façade facing the square will be opened up again, creating contact between the square and the things that go on inside the building. We have clad the façade in a pale sandstone, which provides a pleasant warm tone and the austerity required. This sandstone provides a sense of dignity without making the building boastful.

The cinema will be home to three screens, giving visitors plenty of films to choose from. Cinema visits will begin right outside the building, as its openness to the square will be inviting. The foyer will reinforce the party feel, and the screens will be able to convey the atmosphere of the film by means of various lighting options.

During the daytime, it will be possible to use the premises for conferences and exhibitions. The premises themselves are restrained, with pale walls, tasteful wood panelling and dark flooring that is suitable for both activities. The atmosphere will be altered using different lighting. When the premises are used as a cinema, for example, an enchanting green light can be created, while a stricter white light can be used when the premises are being used as a conference room.

Project architect
Magnus Månsson
Gross area
1 100 m²
Year
2004
Contractor
Aranäs AB
Product sheet