Housing Cooperative Hovås Park

Semrén & Månsson is designing a considerable part of ”Nya Hovås”, including a new residential block for Veidekke Bostads AB. The vision for the new local center for the districts Askim and Hovås is to create a unique and individualized urban area with the ability to offer personalized accommodation for a variety of situations and all generations.

The new city block is centrally located in the area Nya Hovås along the new main street Billdalsvägen. It consists of 68 modern apartments, mostly studios and three bedroom apartments, plus a few four bedroom apartments. On the ground floor facing the main street, there are plenty of facilities for commercial activity. The space between the buildings leaves room for a well-planned courtyard above of the communal garage level.

The small scale and the variation in the number of floors and design create a homey feel. The corner house meets Spektrum at the same level to create a balance on the street. The block offers a range of façade materials such as brick, render, chips of cedar wood, and detailing in weathering steel, which adds to the pleasantly homey feeling and further emphasizes the different volumes. Similar or identical materials on roof and facades strengthen the identity even more.

Project architect
Magnus Månsson
Gross area
80 000 m²
Year
2011
Contractor
HSB, Next Step Group