Patriam Gärdet

Semrén & Månsson is designing 36 well-planned apartments in Gärdet in Stockholm together with the developer Ebab. The plot has an attractive location between the old courthouse and an urban area with a functionalist design, directly connected to Nationalstadsparken and downtown Stockholm. The building will take inspiration from the color schemes and materials of its surroundings, and through a modern interpretation, it will blend in perfectly with nearby buildings and green areas.

The project involves a new residential building situated between the old courthouse on Gärdet and an urban area with a functionalist design directly linked to Nationalstadsparken and downtown Stockholm.

The proposition includes 36 apartments as well as underground parking. The building will take inspiration from the color schemes and materials of its surroundings, and through a modern interpretation, it will blend in perfectly with nearby buildings and green areas. The building will be one-of-a-kind, offering its residents a conservatory, laundry room in the apartments, wine cellar, car lift to the underground parking floor, and a communal rooftop terrace. All features which will enhance the day-to-day life of the residents. A footbridge leads over the rocky knoll between the trees into the entrance hall and on to the apartments.

The ambition for the building is to be certified according to 'Miljöbyggnad Gold', which, among other things, mean low managing- and energy costs, sustainable choices of materials and the ensuring of a comfortable indoor climate. The project meets a growing interest and awareness of living in a climate-smart building in between nature and the city. The floor plan and design of the façade is the result of a close collaboration with a certified environmental consultant, and are based on solar studies, and energy- and daylight calculations. In this project, the shading will be given a natural place in the exterior design to ensure a pleasant balance between natural daylight, reduced solar gain and playful shadows created on the façade.

Project architect
Lina Wågström
Gross area
5000 m²
Year
2012
Contractor
EBAB