Polstjärnan

The Polstjärnan district is situated to the south-east of central Kungsbacka. The adjacent area was planned and constructed in the 1960s, with the three-storey brick buildings typical for the time. These surround large, undulating areas of natural land, with pine trees and rock out in the open. A retained western slope, tall and freely located, allows plenty of space for new homes with expansive views.

The four tower blocks, five or six storeys high, are oriented so that the entrances face one another in pairs, and they are accessed via a combination courtyard/approach road which winds organically along the hill. The various heights and locations of the buildings emphasise the shape of the hill, and the buildings are adapted individually to the land and the countryside. This area also has four smaller complementary buildings with sedum roofs and a roof shape demonstrating a kinship with the balconies of the residential buildings.

The expressive balconies bring a personal touch to each home; but most importantly, their protruding shape gives all the residents the opportunity to make the most of the wonderful views and the sun in the west, no matter what direction their apartments face. There are 72 condominiums of various sizes here, and some of the larger apartments have two generous balconies.

The dark brick interacts with the pines and heather, providing a wonderful contrast with the surrounding countryside – even in November – together with the green, orange and red colours.

With slightly higher ceilings in the apartments and generous windows facing the balcony, the room flows out and makes the home look larger than it actually is. The vision of living among the trees becomes reality.

Project architect
Magnus Månsson
Gross area
8 400 m²
Year
2012
Contractor
Aranäs
Product sheet