Projects

    Show project

    KTH Student Accommodation

    In collaboration with property owner Einar Mattsson AB, Semrén & Månsson is developing a residential project called Kvarteret Forskningen. The project consists of 300 apartments for student housing with a focus on innovation and sustainability. The space-efficient student accommodations will be located on a hill on the campus of KTH (The Royal Institute of Technology) with stunning views over the city of Stockholm. The buildings are large-scale plus-energy houses where heat recovery,...

    Show project

    Gråskär

    Gråskär is a new hotel with a unique location at the end of the pier in Södra Hamnen in Skärhärm, which is located in the archipelago of Bohuslän. The hotel will be right next door to The Nordic Watercolor Museum and is planned to include a spa, conference facilities, and a restaurant. This investment will not only addresses the need for more accommodation in the area but also makes for an additional reason to visit Skärhamn. The design is inspired by the history of Skärhamn and its...

    Show project

    Kv Tullen 8

    The Tullen block is in a central location on the north side of Stortorget in Kungsbacka. The "Brända Tomten" (or Burnt Site), as it is known, has remained empty since the traditional old timber building "Gamla Gästis" burned down in 2006. After the fire, the office participated in a parallel commission for the private developer and since then has developed a detailed plan for the site. Building at Kungsbacka torg is a task which is both interesting and entails responsibility. We approached...

    Show project

    Danska vägen

    Few people wanted to build rented apartments after the turn of the millennium, in a time characterised by recession and abolished state subsidies. At that time, Semrén & Månsson took the initiative to develop rented apartments under its own auspices, resulting in land allocation in the district of Lunden in Gothenburg. This land allocation, for around 200 apartments, required the project to be divided over a number of parties and so we looked for and concluded cooperation agreements with...

  • BDO

    Show project

    BDO

    The passionate revision firm BDO contacted Semrén & Månsson when they wanted a new interior concept to match their offer as a social, positive and driven partner for their clients. The visitor is led from the entrance to the reception and lounge area. Adjacent, a large conference room is located, through which a smaller open-plan office can be glimpsed. Small tables and pendant lights in the staffroom gives a café atmosphere, which invites for a small chat and a cup of coffee with the...

    Show project

    Villa Beyer

    Work on Villa Beyer provides Semrén & Månsson with a fantastic opportunity to bring back to life a unique Gothenburg building from its long sleep. We are recreating a classic villa in the "Lorensberg villa town" literally a stone's throw from Götaplatsen. Our aim is to make Villa Beyer into a lively, functioning home by developing this 1920s villa, turning it into a modern place to live where the materials and floor plans meet contemporary requirements. Surrounded by strong stone walls...

    Show project

    Klippan offices

    Near the southern bridgehead of the Älvsborgsbron bridge lies the district of Klippan, an area characterised by old industrial buildings which have now been converted into offices, homes and hotels to a greater or a lesser extent. Although this area is a cultural reserve, Klippan kulturfastigheter – owner of the buildings – wanted to continue developing and consolidating the area. Semrén & Månsson was commissioned to design an office block which was also intended to act as a point of...

    Show project

    Spektrum, Cultural Center and School

    The public multifunctional building ‘Spektrum’ is being constructed in the heart of the area ‘Nya Hovås’. With its spectacular facade in shimmering gold and roof-top schoolyard, it has become a trademark for the growing urban area. As the name suggests, the building accommodates a spectrum (‘Spektrum’) of businesses, which together creates a dynamic and lively building for all generations. The design of the structure is based on a two-shell principle. The inner building body will...

    Show project

    Swedish Match

     Staff who enjoy their jobs feel great and stay in their jobs. This was particularly important to Swedish Match when its increased its production of snus (Swedish "snuff") required larger premises and it transferred its manufacturing arm from Gothenburg to Kungälv. A completely new facility gave the company the opportunity to create the perfect workplace, with high standards of hygiene, cleanliness and – last but not least – wellbeing. Each production unit was given its own colour and...

    Show project

    Campus Haga

    Campus Haga with the Faculty of Social Sciences is located in two blocks in the district of Haga. These buildings were erected in the early 1990s and designed by what is known as Hagagruppen, with Vallgatan and Wallinders Arkitektkontor. At that time, the buildings were planned with vertical communication, with a stairwell for each institution. As part of the renovation project, this has been altered to provide more horizontal communication between areas. Semrén & Månsson has worked with...

    Show project

    University of Borås

    This commission was won via a competitive process and a First Prize in 1999. We have worked in participation with MA Arkitekter of Borås during both the competition stage and the detailed design stage. The concept for the project, to link single buildings to form a composite unit, appeared to be successful and simple. This allowed the project to bring about major programmatic changes, such as removing a large auditorium and erecting a large library in its place. The division of the building...

    Show project

    Housing Cooperative Hovås Park

    Semrén & Månsson is designing a considerable part of ”Nya Hovås”, including a new residential block for Veidekke Bostads AB. The vision for the new local center for the districts Askim and Hovås is to create a unique and individualized urban area with the ability to offer personalized accommodation for a variety of situations and all generations. The new city block is centrally located in the area Nya Hovås along the new main street Billdalsvägen. It consists of 68 modern...

    Show project

    Borås University Library

    Sweden offers a course for librarians which is held at the University of Borås. This is why a particularly large amount of time and effort has been devoted to the programmatic and ideological issues relating to this library project. In terms of structure, this library will follow the concept of multiple geometric, well defined buildings linked together. The library will also constitute the façade of Allégatan and the end of it at Högskoleplatsen. The public area will flow into the entrance...

    Show project

    Almedals fabriker

    Semrén & Månsson started work with Almedal's Factories in 2001. The assignment was to clean, refurbish and complete the old industrial area and transform it into an area with a mix of offices and other businesses. Together with building curators, we developed a plan for the improvement and a vision for the area's development. The concept is based on the preservation of buildings with great antiquarian value. Less important buildings face demolition and new buildings with contemporary...

    Show project

    New Hovås

    In September 2010, Semrén & Månsson was invited to attend a workshop relating to the development of the area around Brottkärrsmotet. The proposal focuses on the express ambition of the in-depth overview plan to develop the area around the Origo building – what used to be the Kodak building – to provide a new local centre for the districts of Askim and Hovås. The conditions are favourable as effective trading is already established in the area. Adding new types of homes which are not...

    Show project

    Pagoden

    A protected tobacco warehouse and characteristic landmark was to be renovated to create modern offices covering a total area of 12 000 sq m. The original character of the building had to be retained while also allowing more light in and applying general sustainability features. In 2012, the renovated Pagoden was named one of the top two buildings in Gothenburg. Pagoden, which was originally designed by Cyrillus Johansson, is a clear example of 1920s building technology. This is a monumental...

    Show project

    KUNGSPORTSPLATSEN - OFFICE BLOCK

    The traditional old Hennigska Huset is situated in the heart of Gothenburg, near to the earlier Kungsporten. This building was erected in 1846 and designed by Carl Georg Brunius, and over the years it has been home to warehouses, shops of various kinds, homes and offices. The location is superb, overlooking the moat, Avenyn and Trädgårdsföreningen and up towards Lorensberg and Vasastaden. This, combined with the effervescent city life inside the moat, makes these premises entirely unique....

    Show project

    Frölunda Primary Health care Centre

    The assignment with Frölunda Primary Health Care Centre builds on a political ambition to create better health through cohesive care processes between different health care providers, including Frölunda Specialist Hospital, Sahlgrenska University Hospital and Primary Care. The patient should be in focus, and guiding principles of the project has been health and preventive care. In order to make health care more accessible and visible, Frölunda Primary Health Care Centre and Frölunda Plaza...

    Show project

    Nynäshamn

    We are working on behalf of the municipality of Nynäshamn to compile a proposal for a new structural plan for central Nynäshamn. At the heart of this project is the establishment of a central route through the centre and on down towards the water which will provide spaces for town squares, businesses and a new station building for commuter rail services. Putting residential and public buildings closer together in a clear yet also broken fractured district structure will bring the town closer...

    Show project

    Earth Science Centre

    The Earth Science Centre is a project for which we have been responsible from detailed planning through to construction follow-up. This project is characterised by sharp differences in levels, which has led to the building having three entrances on three different levels. These have been combined by an internal, climate-protected zone populated by both staff and students. The buildings are organised so that elementary education takes place on the lower floor, with research and administration...

Pages