Projects

    Show project

    Ullstorp

    Ullstorp is situated to the north-west of Kungälv. This area is characterised by open agricultural land surrounded by dense forest. The most important foundation was to consolidate the natural values, even after development, and to use the new community structure to develop the identity of Ullstorp. We have formulated four basic principles for this commission: - For the primary traffic system to be laid in a traditional manner at the edge of the forest. - For the new garden town to focus on...

    Show project

    Park Ostrowska

    Park Ostrowska is being constructed on a plateau just outside central Szczecin. This area will offer modern, exclusive apartments, a restaurant and a spa. Stage I, comprising 127 apartments, is already complete and most of the apartments are already sold. Semrén & Månsson have been commissioned to design and develop Stages II and III, involving the surrounding land and infrastructure. This commission will involve some 300 apartments in three and four-storey buildings.

    Show project

    Clarion Hotel Post Interior

    The transformation of Centralposthuset into a major high-class hotel will develop the area around Drottningtorget in a positive and substantial way in future. This project came into being as a result of a discussion with construction company PEAB, which in turn had been asked to assist in the establishment of a major new Choice group hotel. When asked what an appropriate location would be, the central station was mentioned – "but there's no space free round there". We were working on Hotel...

    Show project

    Kv Guldet

    The office was invited to take part in a parallel contract for the area around the new Hisingsbron bridge at Gullbergsvass. The contract involved devising ideas for a basis for a consultation document and a proposal for how to make the area attractive to cyclists, people out walking and future tenants. In our proposal, the future public transport bridge will take a new route and be situated above Götaleden. Large spaces will then be freed up south of Götaleden, where a new city ​​blocks...

    Show project

    Mölndals accident & emergency department

    The Mölndal Accident & Emergency Department specialises in orthopaedics and medicine and operates 24 hours a day. This commission involved complete renovation while the department continued to operate, which placed considerable demands on planning and execution. Our approach worked so well that it has become a model which other accident and emergency departments are emulating. An increase in patient numbers demanded greater capacity and efficiency in order to bring down waiting times. Our...

    Show project

    Hageby Centrum

    Hageby Centrum is situated in the district of Hageby in the southern part of Norrköping. This centre was built in 1966 and was one of Sweden's first shopping centres. Hageby Centrum is owned by Steen & Ström Sverige AB. They are now investing in renovation and extension work to make Hageby Centrum the biggest, most modern shopping centre in Östergötland, with more than 100 shops. This is twice the current number. This shopping centre is in a very strategic location at the point where...

    Show project

    Näl Infektion

    The project - which is a sub-project within the NU health care structural transformation Care 2010 - aimed at the conversion and extension at North Älvsborg County Hospital (NÄL) in moving the entire infection health care unit from Uddevalla Hospital to NÄL. It is in conjunction with the expansion of both the number of beds and examination rooms. The entire infection clinic is located on the hospital’s main floor, partially in two existing wings that are going through a thorough refurbish,...

    Show project

    Brf Klätterträdet

    Semrén & Månsson continues its collaboration with Veidekke in the brown field area of Gothenburg called Kvillebäcken. The site of this project is in the best position of the entire area, adjacent to the creek park and very close to the center of Backaplan and all its communications. To give the residents of the house a unique feature we chose to design a building with a large, open terrace. Approx. half of the roof of the building is planned as a green terrace where the residents can...

    Show project

    Coreworkers

    Coreworkers is a communication and media agency that works with Employer Branding, Employee Engagement, and Talent Sourcing. Therefore, it was important to focus on the needs of Coreworkers' employees when Semrén & Månsson got the commission to come up with the tenant improvements in Coreworkers' office in the area of Östermalm in Stockholm. Since the project had a small budget, it was crucial to concentrate on the most important things. The demand for quiet rooms and smaller-sized...

    Show project

    Årstafältet

    As a parallel contract, Semrén & Månsson was invited to design a residential block as part of Årstafältet and then continued with the project commission. A simple, space-efficient normal plan was used to pave the way for something innovative with historical links on the site. Clear references to Årsta's unique 1950s structure and design idiom can be seen here, combined with the design principles of today. The variation in height and the relationship between the ends of the building and...

    Show project

    BRF Solterrassen

    The Solterrassen project in Solsidan includes renovation and extension of a two-storey apartment building, made of brick, plaster and stone by the famous Ahlsén brothers in 1954. The existing building on Skyttevägen is being converted into apartments and townhouses. All homes will be south-facing and have generous balconies and outdoor areas. At the top of the building, there will be six exclusive penthouses with loft bedrooms and roof terraces. This commission involved preserving the...

    Show project

    Filmhuset Facklan Interior

    The authentic wooden buildings around Stortorget in Kungsbacka were supplemented in 1964 with a modern, yellow brick building with large glass panels – the Domus department store. When Domus moved in the 1980s, the building was renovated and extended so that the Post Office could move in. The building was plastered, and the expanses of glass facing the square were reduced. The Post Office has now moved as well, and we are filling the premises with a cinema and a café. The building has now...

    Show project

    Västra Linné

    The Fregatten block is situated in Linnéstaden, with views to the Church of Oscar Fredrik. The office has been working on this project off and on since 1989. A new detailed plan was produced once the previous building had been demolished. The interpretation of this detailed plan has given rise to many interesting discussions with both officials from the City Planning Department and politicians from the Building Committee with regard to the problems involved in accommodating/adapting a new...

    Show project

    Sigtuna Stadshotell

    Sigtuna Stadshotell was built in 1909, with an architecture considered to be modern and forward-thinking in those days. Our commission for the project was to resolve the complex task for designing the exterior of a new building in a complex historical and cultural situation. We have chosen to approach this complex task on the basis of modern, contemporary architecture. This new building is over two floors towards the Museum, but there is an extra floor towards the water, where the topography...

    Show project

    Magasinet

    Ever since the beginning of the 21th century, Semrén & Månsson has been working with the area called Juvelkvarnen where old buildings from the mill industry were about to be transformed to host apartments. The warehouse Magasinet, drawn by city architect Per Lennart Håkansson, from the beginning of the 20th century, was the last of three historical buildings to be transformed. Originally, the idea was to maintain the existing building and repair and refurbish the facades. However, this...

    Show project

    Haningeterrassen

    In accordance with the desire of the municipality of Haninge to create a modern, dense urban environment in the heart of Handen, Semrén & Månsson has worked together with SveaNor Fastigheter to compile a proposal for transformation of central Haninge. This proposal is based on development of a new regional town centre, focusing on ecological, economic and social sustainability. An urban environment with a combination of homes, shops, a specialist centre and a new bus terminal will bring...

    Show project

    Campus Haga Interior

    Campus Haga with the Faculty of Social Sciences is located in two blocks in the district of Haga. These buildings were erected in the early 1990s and designed by what is known as Hagagruppen, with Vallgatan and Wallinders Arkitektkontor. At that time, the buildings were planned with vertical communication, with a stairwell for each institution. As part of the renovation project, this has been altered to provide more horizontal communication between areas. Semrén & Månsson has worked with...

    Show project

    Kv Idogheten I+II

    The Idogheten district is situated opposite Saluhallen. The central building in the row towards Vallgatan was originally built as a sugar refinery in 1808, but it has undergone a number of radical alterations. Renovation of these properties has taken place over two phases. The first phase involved the smaller part towards Korsgatan, which was renovated in 1992. This project worked with shops and offices. Phase two involved reconstruction following a dramatic fire which all but completely...

    Show project

    Kv Rodga

    This district is situated in central Norrköping, at the corner of Drottninggatan and Norra Promenaden. The project was preceded by a parallel commission relating to the development of parks and the station area in Norrköping. We were also commissioned to investigate a smaller area, the district of Rodga. The detailed plan includes 120-150 apartments. The residential district borders on Norra Promenaden, with its buildings five to seven storeys high. The individual nature of the façade...

    Show project

    Gasverket

    This project is a proposed idea for a ground allocation competition as developed by the office together with Atrium Ljungberg AB and Einar Mattsson Projekt AB. This proposal includes the existing property portfolio and parts of surrounding building rights which have not been subject to detailed planning as yet. The ambition of the project is to use diversity and variation to refine an encounter between the past and the future. The objective is to develop the area to form a dense urban fabric...

Pages